Výmena autorádia v CEEDe aneb. ako som sa skoro zamordoval

autá, motorky, traktory, kombajny a šecko ostatné na jednom alebo vác kolesách
Post Reply
HiImMilan Offline
Description: ja som niekto

Výmena autorádia v CEEDe aneb. ako som sa skoro zamordoval

Post by HiImMilan »

UWAGA UWAGA! POZOR POZOR!: Tak ako pri všetkých podobných príspevkoch, neriadte sa týmto príspevkom, ale manuálom od výrobcu auta. Takisto pokiaľ ste si neni istý, čo robíte, nechate si to urobiť v service. Ja niesom zodpovedný za vaše dojeby! Všetko robíte na vlasnú zodpovednosť. Koniec hlásenia.
Kde bolo, tam bolo...

Bolo i nebolo... a ja neviem. V skrátke, po poslednej výmene prístrojovky som sa rozhodol, že to chce vymeniť aj autorádio. To z výroby nie je úplne na škodu, ale zle sa na ňom pozerá spätná kamera a nemá moderné vydobytky. Tak som sa rozhodol nájsť také, keré by bolo stále originálne kiácke, ale podporovalo by aj novodobé veci.
Zhánanie nového rádia
V prvom rade si treba uvedomiť, že CEEDy mali rádia, ktoré podporujú Carplay asi od roku 2017. To hrá dosť zásadnú rolu. Ako som písal v minulom príspevku, že Kórejčania obecne nemysleli, tak toto je ukážka v priamom prenose. Od roku 2012 do 2018, kedy sa vyrábala druhá generácia CEEDov, som narátal 5 typov autorádií. Každý z nich má iný pinout a dokonca od r. 2017 majú dokonca aj iný konektor. Zajebem sa.

Ja by som toto rozdelil do troch rôznych kategórií:

- Základné rádia – existujú dva typy základných rádií: bez kamery a s kamerou. Bez kamery majú červený monochrómny DOT MATRIX display a zo zadu majú dva konektory. Ten s kamerou je dotykový a zo zadu mu pribudol jeden konektor navyše – 8 pin práve na tú kameru.

- Staré autorádia s navigáciou (do 2017) – tieto mali zo zadu úplne rovnaké dva konektory ako základné rádia, len inak napínované (Prečo? Pýtajte sa Kórejčanom.). Mimo toho majú aj GPS anténu a separátny USB kábel. V základných rádiách je USB priamo v defaultnom konektore. Tretí konektor pre kameru je, samozrejme, úplne iný konektor (16 pinov, de sú len 5 zapojené) než v základných, aby to nebolo také ľahké. Oficiálne sa tieto volajú buď "Navigácia prvej generácie štandardnej triedy" (2012-2015) alebo "Navigácia druhej generácie štandardnej triedy" (2016).

- Nové autorádio s navigáciou (2017 - 2018) – tieto majú zo zadu 2 konektory, ktoré sú úplne iné ako tie predtým. Mimo toho, že všetko, okrem USB, GPS a antény, je vstavané v tom. Oficiálne sa tieto volajú "Kompaktná navigácia piatej generácie". Kde bola tretia a štvrtá generácia, ja fakt neviem.

Teraz si poviete – kde je problém? Ja upgradujem zo základného s kamerou úplne na pokročilé. To znamená, že mimo iného layoutu pinov mám aj iný konektor. Takže si musím urobiť adaptér. To by zo začiatku nebol ani taký problém, keďže väčšinou je to 1-ku-1. Budem potrebovať zohnať aj GPS a DAB+ anténu a USB adaptér, keďže z nejakého dôvodu GEN5 autrádia majú separátny USB adaptér.

Problém však nastáva s dvoma retardovanými vodičmi.
Čo do piče je MM-CAN Bus
MM Can Bus (predpokladám, že Multimedia CANbus) je "separátny" CAN bus zodpovedný za prenos dát medzi autorádiom a tachometrom. Keďže som tachometer menil za Supervision, určité dáta (pesničky, navigácia) by sa mi mali zobrazovať priamo na tachometri. A zasa pri parkovaní by sa mi mal zobrazovať, ako točím volantom. Proste takéto srandičky. Tieto údaje cestujú práve po tomto MM CAN-buse.

Avšak pokiaľ máte základné rádio a auto vyrobené pred 2017, Kórejčania vám ani tento CAN-bus nevyvedú. Jediná šanca je nájsť svorku JM07, v ktorej sa spája MM-CAN a B-CAN (preto som napísal separátny v úvodzovkách. Mám silné podozrenie, že MM-CAN je len rebranded B-CAN). Svorka JM07 sa nachádza niekde za tachometrom. Takže som sa rozhodol, že začnem podľa môjho postupu postupne opätovne rozoberať auto, aby som sa dostal ku nej. To som však netušil, že ona sa bude skrývať za kusom plastu, ktorý je spojený s celým panelom až ku spolujazdcovi. Super.

Mimochodom, fun fact – svorka JM07 je teda zodpovedná jak za B-CAN, tak aj za MM-CAN. Čo je však vtipné, zo svorky JM07 by mal ísť vodič z pinov 1 a 16 (čo sú piny alokované pre MM-CAN) do tachometra na piny 25 a 26, ktoré sú alokované v tachometri pre B-CAN. Buď sa v tom strácam, alebo to inžinieri nevyinžinierovali…

Tu sa končí pôvodný článok dopísaný začiatkom 2025. Pýtate sa prečo? V tomto bode mi autorádio ešte neprišlo. Prišlo by mi až 2 dni po dopísaní tejto časti… dosraté.
Pol roka hovno robíme, až v Novembri sa spamätáme

Úprimne, mal som veľa vecí, ktorým som sa musel venovať. Škola, robota, veľa toho bolo. Ale za pomoci Redditu a kolegu Sama sme zistili, že jeden čip sa nehorázne prehrieva. Tak teda dobre, vymeníme. Ale ja ako hlúpy informatik nemám schopnosti toto urobiť. Tak som poprosil istého JAKUBA LANTa (na tomto fóre označovaný ako Mudr. LANT), aby mi to odpajkoval a následne som poprosil kolegu Mateja z FEKT VUT, aby mi čip napájkoval. Jednalo sa o regulátor Semtech SC284. Celý tento proces trval 4 mesiace. Po výmene jednotka začala fičať.
car2.jpg
A teraz je tá vtipná časť: Zrobiť si adaptér. To neni taký probém. Kúpil som 2 "man in the middle" adaptéry - jeden pre originalne a jeden pre nové. Z originalneho som odstrihol časť receptora a z noveho časť konektora. Potom už treba len správne napájkovať káble a malo by nám to isť.. až na:

- Parkovacia Kamera
- DAB+
- USB, Carplay a Android Auto
car1.jpg
A teda mam čil autorádio na ktorom mi nejde ani parkovacia kamera, lebo tá je ovládaná MM CAN busom, DAB+ lebo nemam anténu a USB (a teda carprd a aauto) lebo nemam kábel. Najbližšie čo budem riešiť bude zrejme USB. Adaptér už mám kúpený, len čakám kým dojde. Budem písať updaty.
Post Reply