Experiment, neželaný problém, skoro kolaps a nakoniec našťastí eufória a pozitívny záver. Slová keré by mohli označiť toto pofidérne vlákno.
Najprv ale pár správ z diskontu z konca roka 2024
Morc: ??
Morc: Morc: ja som ze štvorteráča dával tú partíciu už preč?
Morc: prečo sa mi to nezdá
Morc: ja si to už nepamatám fakt
Morc: fakt som to dával preč či jako či čo
Morc: kukám kukám, nevidím, nevím zistiť
Morc: buď som to vygumuval a nevím o tom
Morc: alebo sa stal incident a nevím o tom
Morc: ale že by som si to ani nepamatal?
SnipeX_: čo si bol najebaný?
Správne, ríšeu som diskové záležitosti a potrebuval som vervať disk do mašiny. Išlo mi o problém kedy som sa potrebuval dostať k súborom na dvoch diskoch a dá sa povedať, že v tom čase som nemal úplne už na výber. Zebral som čo bolo, mal som po ruke "náhodný držák na disky WD Elements" s USB interfacom a dva disky keré bolo treba prekutrať. Zakál prvý prekutraný, 2TB WD som prekutral bezproblémov a veci keré som potrebuval som našóv tak som otočeu zrak na ten druhý. Tým druhým bov mój WD Red Plus 4TB.
Čo sa teda stalo?
Je to komické, ja vím. Tu narážame na problém pri kerom treba podotknúť že držák je z roku 2009. To by samé o sebe nebolo také zlé alebo nemalo by byť problematické, ale o tom potom. Skór to povím ináč, ide o to, že človek kerý dobre nepozná svoj hardware má... koľkorazy potenciálny problém. A na tento som čil narazeu ja.
Postupujme do radu teda. Disk som verval do držáku a zapal. Nachádzame sa v bode správy "Morc: ??" kedy po zapatí zisťujem že disk v mašine po USBčku vervatý neukazuje partície v takom počte jak by mal. V tomto momente mi ešte na screenshote unikal detail hlásenej kapacity disku, každopádne aj k tomu sa dostanem. Začal som teda, jak polla správ videť, dumať že čo sa mohlo stať. Či som fakt tí partície poslal ta het, či som zabudol alebo že čo za omyl to teda vznikol.
Problém, druhé pokračuvaní
Najprv som začal bežne, kontrolujem veci naokolo, diskutil hlási že namísto partície je iba vólne místo, kutrám ďalej. Po volákom čase, dajme tomu že to boli tak tri hodiny lebo som sa s tým úplne nestel zaťažuvať, som sa k tomu celému vráteu a pusteu som gedit. Prvá vec čo na mňa vybehla s rozbitým GPT ma úplne nepotešila ale išóv som ďalej.
Rozroluval som GPTčkovú mapu partícií a vybehlo na mňa toto:
Code: Select all
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 409599 199.0 MiB 0700 EFI System Partition
2 409640 7813774983 3.6 TiB AF00
"First usable sector is 34, last usable sector is 3519069838"
Hovoreu som si, neni to voláka hovadina? Jak to je možné že partícia čo končí na 7813774983, čo mimochodom pri vynásobení s veľkosťou sektorov presne vychádzalo tak jak malo, je v mape jak má ale posledný použiteľný sektor je iba 3519069838?
Kde nastal problém?
Držák kerého deska móže mať interný popis zhruba "Western Digital E03A-A3-80021-06-0 INIC-1608L 3.5" USB 2.0 SATA" naznačuje, že vnútri obsahuje controller neznámej značky INIC-1608L. Tento controller od aj tak mne furt neznámej značky initio má aj svoj datasheet kde sa chváli šeckým možným od rýchlosti, podporuvaných režimov až po ja nevím čo šecko.
Ale jedna vec, kerú tam tento držák bohužál nespomína, je jeho fyzický limit na veľkosť diskov a teda, limit v hlásení a obsluhuvaní veľkosti bajtov na sektor. Táto veľkosť bohužál už na tomto 4TB disku bola na 4KB namísto póvodných 512B s kerými ten držák automaticky rátal a toto vyústilo v tento chaos a bordel.
Jennoduchým vyhľadávaním na ešte-furt-AI-slopom-nezlumpačenej časti internetu sa dá zistiť, že tento "con er" je s týmto problémom dosť známy a že né jeden človek sa na tomto probléme už popáleu.
Riešení problému je jednoduché. Vymeniť držák, resp. radšej narvať disk do volačoho, čo má reálny SATA controller a nepoužívať volačo, čo sa naň iba hrá.
Ponaučení na záver
- odporúčam poznať svoj hardware
- odporúčam automaticky nepreháňať v prípade neželaného výsledku, v mojom prípade to mohlo skončiť ešte vác katastroficky
- pred pokusmi o jakékoľvek opravení problému neexistujúceho treba vyskúšať aj možnosť inú
a odpoveď pre SnipeX_a: né, nebol som najebaný ale iba pripečený...