Rozhýbavaní Samba servera pod Windows 98/9x

softwareové záležitosti, systémové záležitosti, reversuvačky softwareovej úrovne a doví ešte čo
Post Reply
Morc Offline
Description: 20 | tatar z Biskupovej

Ak som sa volade omýleu tak na mňa kričte.

Rozhýbavaní Samba servera pod Windows 98/9x

Post by Morc »

alebo jak na-ľavej-strane-menuvaný-debil dočilku nevedeu prečo nejde samba na starých mašinách...

Posledné roky mi na Pentiu a iných starých črepoch hapruvala síť, teda hlavne síť lokálna. Nevedel som prečo, nechápal som jak to móže byť rozbité, čo sa tomu vlastne celému stalo a čil som konečne došóv na koreň problémov.

Volačo najprv k problematike

Obľubujem síťové zapojení mašín. Je to neuveriteľne pohodlné, netreba ríšiť CDčká, USBčká, naťahuvať sa a vymýšlať hovadiny. Problémom bola ale samba a celkovo prístup starých Windows mašín na lokálnu síť. To totižto v mojom prípade volakedy medzi rokmi 2020 až 2023 "bezdóvodne" prestalo ísť a začalo vykazuvať bezdóvodné chyby.

To že prestala "bezdóvodne" ísť, nemalo ale dóvod bezdóvodný. Dóvody to samozrejme malo. Lenže ja som vtedy nevedel že čo a jako. Ide o to, že jak roky išli, tak sa síťové nastavení vecí doma menilo, volakedy bolo jedno RPi a šecko vácméň defaultne z Raspbianu, potom sa menili routery, zrušilo RPi a títo veci sa medzičasom "rozbili" proste "samé".

Čil vác k veci:
Dlhé roky, ja človek neoboznámený, si myslel že stačí porádne nastavený samba server a že šak to šecko mosí funguvať. Narozdíl od toho som bol na starých mašinách večne potopený v problémoch a hláškach typu "The network name cannot be found", "You cannot view the list of users at this time. Please try again later.", "The network is not accessible".

Samozrejme že veškerá porádne (ne)existujúca dokumentácia a nekonečne opakuvané ríšení problematiky bolo vácméň na Vogons fóre, ale ani to nevedelo dať značne toľko rady na to, aby som to rozhýbal.

Jak to teda bolo treba opraviť?

Na správne funguvaní teda treba smb nastavený tak, že ide na vácméň najstaršej možnej verzií protokolu. Povella samby treba teda ešte jednu vec o kerej volačo potom.

Na začátek, mój výsledný smb.conf:

Code: Select all

[global]
        workgroup = WORKGROUP
        server min protocol = NT1
        server signing = disabled
        smb encrypt = disabled
        client min protocol = NT1
        lanman auth = yes
        ntlm auth = yes
        security = user
        wins support = yes
        passdb backend = tdbsam

printing = cups
        printcap name = cups
        load printers = no
        cups options = raw
        include = registry
        guest account = nobody
        usershare allow guests = yes

vfs objects = catia fruit streams_xattr
        fruit:aapl = yes
        fruit:nfs_aces = no
        fruit:zero_file_id = yes
        fruit:metadata = stream
        fruit:encoding = native
        spotlight backend = tracker

readdir_attr:aapl_rsize = no
        readdir_attr:aapl_finder_info = no
        readdir_attr:aapl_max_access = no

fruit:model = Macmini9,1
        fruit:posix_rename = yes
        fruit:veto_appledouble = no
        fruit:wipe_intentionally_left_blank_rfork = yes
        fruit:delete_empty_adfiles = yes

# Install samba-usershares package for support
        include = /etc/samba/usershares.conf
priznám sa, je síce značne zabordelený, ale to na funkčnosti našťastí nič nemení.

Jak som spomínal, na správnu funkčnosť ale smbd server neni jediný faktor kerý treba zabezpečiť. Na správnu funkčnosť totižto treba aj NetBIOS name server kerý u mňa doma samozrejme kompletne absentuval a pre 98% mašín a systémov ho ani samozrejme neni treba. Poríšení problematiky teda spočíva v klasike systemctl enable nmb a systemctl start nmb, aspoň pre tých čo sú na systemd a ríšili problematiku samby celý čas pod Linuxom a né Windowsom. Na Windowse by sa asi aj tak nebol tento problém prejavuval, do ví vóbec..

Výsledky

Výsledek je samozrejme už identický s očakávaným. Network Neighborhood konečne ukazuje veci na síti a pripojený share je pekne browsuvateľný.
MS2137 capture | Network Neighborhood s mašinami na síti
MS2137 capture | Network Neighborhood s mašinami na síti
Screenshot 2025-01-07 14-46-33.png (138.88 KiB) Viewed 236 times
MS2137 capture | Pripojený 4TB share kerý ukazuje jak 2TB
MS2137 capture | Pripojený 4TB share kerý ukazuje jak 2TB
Screenshot 2025-01-07 14-33-12.png (215.04 KiB) Viewed 236 times

Síce si čil týmto celým za tí roky pripadám jak strašný debil že som to nevedel rozhýbať a dať dokopy, každopádne furt lepší takto neskoro jak nikdy. Hádam na to aspoň voláka stratená duša časom natrafí a voláko jej to pomóže.

a jáááááák dlho to nefunguvalo...
Image
Morc Offline

Krása DSCLIENT-a alebo čo robiť keď to furt nejde

Post by Morc »

Pri overuvaní funkčnosti aj na druhej mašine na kerej je Windows 98SE2ME som narazeu na také okínko kerého obsah bol zhruba takýto:
Vypojičaný obrázek, obsahovo identický k mójmu
Vypojičaný obrázek, obsahovo identický k mójmu
ipc_dollar.png (5.55 KiB) Viewed 217 times
Celý dodatočný problém leží v chýbajucom prvku Active Directory Client Extensions for Windows 95/98 + ME kerý v týchto verzách ale že vóbec neni a kóli kerému potom nejde pripojiť mašiny na share.

K prvku je ešte aj reg súbor v kerom sa šteluje NTLM kompatibiltná záležitosť, túto vec zrovna ani nevím či úplne treba, každopádne po nainštaluvaní obidvoch vecí sa share rozhýbal konečne aj na druhej mašine a neostáva mi nič inakšé, jak len ostať konečne po rokoch nespokojnosti spokojný.

(to že prečo som toto nemosel ríšiť na Pentiu bude najskór z dóvodu, že som tam ten dodatek už dávno mosel mať nainštaluvaný z posledných experimentov kedy som problematiku samby ríšeu)
Attachments
dsclient.zip
(2.99 MiB) Downloaded 10 times
Image
Morc Offline

Krása (ne)chýbajúceho NMB servera pri Mac OS X

Post by Morc »

alebo čo čert nestel, šak ono to pomohlo aj mašinám s Mac OS X!

Veci sa smíšno majú, zebral som v momente "čil kedy píšem" iBook G4ku na kerej som nikdy extra nemal potrebu ríšiť sambu a network share veci. Smíšne to je o to vác, lebo pri starých mašinách s Mac OS X som si myslel že ten share budem potrebuvať skór, každopádne zjavne to tak nebolo. EDIT: už vím jak to presne bolo, ja som ždy sambuval smerom z ostatku síte na mašiny s Mac OS X lebo takto to funguvávalo ždy

Poďme teda friško k veci. Na Mac OS X v tej Network sekcií mi dlho, dlho.. vlastne šak identicky dlho jak na Windowse 9x chýbal zoznam vecí na síti. Kééžby som bol vlastne vedel a uvedomeu si, že dóvod prečo tí veci absentuvali, bolo z toho istého dóvodu jak aj pri Windows 9x. Takže ríšení problému bolo jednoduché, zapatí nmb servera proste opravuje títo síťové anomálie.

Od tohto momentu teda oficiálne samba a prístup na network shary zas fungujú už aj na Mac OS X.
Attachments
Zobrazení pripojeného sharu, pripojený je cez cifs:// čo je možno aj dóvod že prečo mi skór smb:// nešóv?
Zobrazení pripojeného sharu, pripojený je cez cifs:// čo je možno aj dóvod že prečo mi skór smb:// nešóv?
Picture 4.png (71.33 KiB) Viewed 179 times
Network sekcia v Mac OS X s mašinami v danom zozname
Network sekcia v Mac OS X s mašinami v danom zozname
Picture 3.png (64.74 KiB) Viewed 179 times
Image
Post Reply